Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Servisinin Önemi
Okul öncesi dönem çocuğun, çevredeki her türlü uyarıcıya açık olduğu ve hızlı bir şekilde öğrenme gelişimi göstererek bazı kritik kazanımları edindiği dönemdir. Çocuk için kritik ve önemli olan bu dönemde onu sosyal, kişisel, eğitsel anlamda geliştirmek ve destek olmak adına rehberlik hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özdenetim Becerileri Kazandırma, Özgüven Geliştirme
Özdenetim becerileri kazandırma,
Çocuğun Kendi Kararlarını Verebilmesi
Özdenetim becerileri kazandırma
Çocuklarda belirgin bir şekilde oto kontrolü sağlamaya yönelik girişimler 2 ve 3 yaşları arasında görülmektedir. Bu dönemlerde, çocuk her şeyi tek başına yapmak isteyerek bulunduğu yaşın girişimcilik ve özerklik ruhunu tatmin etmeye çalışacaktır. Bunu örnekler ile daha somut hale getirecek olursak,
Çocuğun doğumdan itibaren anne baba ile kurduğu ilişki, daha sonra diğer bireylere, nesnelere ve tüm yaşama karşı alacağı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur.
Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun yaşamındaki en etkili sosyalleştirme kurumunun da aile olduğunu ve çocuğun bu dönem içinde ağırlıklı olarak anne babayı taklit ederek ya da model alarak öğrenir.
Beş yaş sonuna kadar çocuk etrafındaki her şeyi bilmek ve incelemek ister. Çocuğun bu amaçla yaptığı girişimlerin desteklenmesi, gerekli bilgilerin yaşına uygun olarak anlatılarak beslenmesi önemlidir.
Okul öncesi dönemde daha çok kişisel-sosyal rehberlik ön plana çıkmakta olup, psikolojik danışmaya başvurulmamaktadır. Çünkü okul öncesi çocuklar kendilerini sözel olarak açık bir şekilde ifade edebilme olgunluğu ve becerisine henüz ulaşamamışlardır.
Okul öncesi dönemdeki çocukların rehberlik hizmetinde aile ve öğretmen arasındaki iletişimin büyük bir önem vardır. Aile ve öğretmen arasında meydana gelen bu iletişime rehberlik alanında konsültasyon (danışma) denmektedir.
Okulumuz rehberlik servisi öğrenci ve velilerimizin her zaman yanındadır. Randevu oluşturarak danışma hizmetimizden faydalanabilirsiniz.